Isbergsalat

Isbergsalat danner meget faste hoder som nesten ser ut som et lite kålhode. Bladene er tykke, saftige og meget sprø. Innerst i hodet er de lyse og nesten fargeløse og ytterst er de helt grønne.

Isbergsalat har blitt verdens mest brukte salat, først og fremst på grunn av sin delikate og sprø konsistens. Smaken er mild og nøytal. Det finnes også rød isbergsalat, men den er ikke vanlig på det norske markedet.

Isbergsalat brukes i hovedsak i salater eller som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød.

Visne og uttørkede blader kan tyde på feil lagringstempratur eller etylenpåvirkning. Bløte og slimete blader er ofte tegn på kuldeskade. Røde nervetråder på isbergsalat viser at holdbarheten er dårlig, dette er et forstadium til råte...

Bruksområde

Isbergsalat brukes i hovedsak i salater, men også som tilbehør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød.

Egenskaper

Isbergsalat har lavt fettinnhold og er en kilde til kalium som bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Issalat har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Isbergsalat har bedre holdbarhet enn bladsalat, og kan holder i flere uker i kjøleskap. Kjøling gjør issalaten ekstra sprø.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Mai, Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga