01.07.2021 13:09:38 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og midlertidig pressekontakt

Nykål - grønnsaken mange unge går glipp av

Nykål passer ypperlig i både asiatisk og på grillen, men en fersk undersøkelse viser at den dessverre ikke har like høy status blant ungdom og unge voksne som blant de over 40 år. Veldig synd, mener Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

- Den passer perfekt i retter som jeg garantert tror de vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril lattermildt. Selv er hun utdannet kokk og er matfaglig rådgiver i OFG.

Ikke like entusiastiske

En undersøkelse gjennomført av Norstat [1] på oppdrag fra OFG, viser at unge ikke er like entusiastiske for nykål som eldre. Tallenes tale er klar: 7 av 10 over 40 år svarer at de ser fram til å spise nykål. Denne andelen synker til 4 av 10 i aldergruppen 30 – 39 år og til kun 2 av 10 i aldersgruppen 15-29 år.

- Nykål, eller sommerkål som den også heter, er nok en uoppdaget skatt blant mange unge. Om de vet hvordan de skal bruke den, så tror jeg også mange vil få en aha-opplevelse.

Toril påpeker at norsk nykål er i sesong nå, og oppfordrer alle til å se etter norsk nykål i butikken.

Passer til langt mer enn husmannskost

Toril har full forståelse for at mange kanskje kjenner seg litt rådvill når de står der med kålen i hendene, og sier at de unge kanskje tror nykål hører til mer tradisjonell norsk mat. Det stemmer ikke mener kokken, og påpeker at den både passer godt i selskap med noe litt spicy, og i mange internasjonale retter.

- Nykål er noe av det sunneste som finnes, og bruksområdene er mange; den er nydelig på grillen, og i wok. Rå nykål er kjempegod finsnittet i salater. Blader av nykål kan brukes som skjell og fylles med deilig laab, en thailandsk smakfull klassiker, hvor kålblader får spille hovedrollen. Men man skal heller ikke undervurdere et tradisjonelt måltid med smørdampet nykål, nypotet og laks! Det er noe av det beste som finnes, og så enkelt.

Kokken hyller også chilenerne for å bruke strimlet nykål i selskap med guacamole og tomatsalat på pølsen. - Det tar pølsen til nye høyder det!

Både rimelig og bærekraftig

Hun trekker også frem at nykålen er en rimelig råvare, og at det i tillegg er bærekraftig å spise norske grønnsaker i sesong.

- Du får mye god mat i et kålhode. Nykålen egner seg like godt på menyen til en stjernerestauranter som på studenthybelen.

Kokkens favoritter med nykål

En thailandsk hverdagsrett servert i nykålblader:

Laab servert i kålblader | FRUKT.no

Nykål på grillen vil garantert overraske:

Nykål på grillen | FRUKT.no

La nykål spille hovedrollen i Completos; en chilensk måte å pimpe pølsemåltidet.

Completos | FRUKT.no

Med granateple og lime når nykålsalat nye høyder

Nykålsalat med quinoa og granateple | FRUKT.no

[1] Omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat i perioden 5. mai til 12. mai 2021. Bruk av panel på Internett med et landsrepresentativt utvalg av personer fra 15 år og eldre.