24.06.2021 08:00:00 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og midlertidig pressekontakt

Ingen tvil - vi elsker norske jordbær!

Det norske folket har talt – 87 % synes smaken på norske jordbær er best, og det gledes! Hele 90 % sier at de gleder seg til å spise norske jordbær, både unge, voksne og eldre, forteller Iselin Sagen som er ernæringsrådgiver ved Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Hun viser til en omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat i perioden 5.mai til 12.mai i år, bestående av et landsrepresentativt utvalg med personer fra 15 år og eldre.

Varmen gjør at vi kan forvente jordbær til vanlig tid

Børe Vold fra Stange Elton gård i Stange Vestbygd er jordbærprodusent og sitter også i styringsgruppen for jordbær i GrøntProdusentenes samarbeidsråd. Han kan fortelle at jordbærene er i rute og at vi nå kan glede oss over god tilgang på flotte norske jordbær.

Naturens eget sunne godteri!

- Ikke bare er jordbær noe av det beste som finnes – de er også proppfulle av vitamin C og fiber, og gir lite kalorier! Vitamin C er viktig for et normalt immunforsvar og fiber gjør godt for fordøyelsen, forteller ernæringsrådgiveren.

Ikke bare er jordbærene gode som dessert og snacks. Iselin oppfordrer også til å utforske litt og bruke jordbær i andre retter i tillegg til snacksen.

- Jordbær i salater er friskt og godt, og er en av mine favoritter nå i varmen. Med en frisk sommersalat med jordbær blir det lett halve tallerken med grønt til grillmaten og vel så det – og det gjør godt for helsen!

Ernæringsrådgiveren kan fortelle at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer.

- Det er først og fremst et variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Et godt tips er derfor å fylle halve tallerkenen med frukt, bær og grønnsaker til hvert måltid.

 

Sommerfavoritter med jordbær:

Bær til frokost!

- Vi nordmenn kan godt spise litt mer bær! Hvorfor ikke nyte sesongen til det fulle og inkludere jordbær i frokosten også? Det er lite som er så godt som en god start på dagen med havregrøt, toppet med masse jordbær! Eller hva med jordbær i müsliskålen?