08.04.2021 07:00:00 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Taco består som kosemat i helgene

Over halvparten av alle nordmenn spiser taco minst en gang i måneden[i], og variasjonene er uendelige, men en ting er sikket – det er mange som elsker dette helgemåltidet enten det er enkelt og ferdigkjøpt eller laget fra bunnen.

Alle familier har sine taco-favoritter. Måltidet kan lages raskt og enkelt eller vi kan velge å legge litt mer tid i det for å toppe smakene. Undersøkelsen[ii], viser at fredag fortsatt er den største tacodagen, men 3 av 10 velger taco oftest på lørdagen.

-          Noe av det beste med tacomåltidet er at alle kan plukke det de selv liker best, og tomater er nok sammen med salat, løk, agurk og mais noen av de mest vanlige grønnsakene til tacoen, forteller Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

 

Sosial matlaging og spising

-          Jeg tror at noe av grunnen til at taco er blitt så populært er at det innbyr til sosial matlaging. Det skal kuttes og moses, stekes og krydres og smaker skal avstemmes. Hele måltidet kan varieres i det uendelige, sier Byermoen. Taco er en fin anledning til å spise mer grønnsaker for alle, og hvis du er opptatt av å spare på kaloriene kan en tacosalat være et godt valg.

Er du en av dem som liker å legge litt ekstra kjærlighet i maten har vi gode tips til deg. Tacokittene fra dagligvarebutikken har gjort oss til en tex-mex elskende nasjon, men som med alle andre retter kan det være spennende å videreutvikle konseptene med nye smaker.

Basen kan gjerne være vegetarisk

8 av 10 bruker vanligvis rødt kjøtt i tacoen. 80% av de som vil endre kostholdet sitt ønsker å spise mer grønnsaker og tacomåltidet kan lett gjøres vegetarisk.

Det er enkelt å redusere på mengden kjøtt i tacoen – karbonadedeigen kan for eksempel blandes med løk og bønner eller sopp. Da kan også gjerne andre smaksforsterkere som løk og chilli benyttes for å kutte ned på mengden ferdigkjøpt tacokrydder, som ofte inneholder mye salt. Vil du gjøre den helt vegetarisk finner du en nydelig oppskrift på kjøttfri taco her. 

Våre beste tips til hvordan du kan ta tacomåltidet til nye høyder

Hjemmelaget guaccamole

For halvparten av oss er guacamole en viktig ingrediens i taco-måltidet, og 8 av 10 som spiser guacamole lager den selv.

- En av de mest søkte oppskriftene på frukt.no er hjemmelaget guacamole. Vi ser tydelige    at søket topper statistikken hver fredag og lørdag gjennom hele året, forteller Byermoen.

Imponer med syltet rødløk

Syltet rødløk smaker godt til mange retter. Det er enkelt og lage, og kan med fordel lages dagen før. Da får den enda mer smak, og den holder seg fint to uker i kjøleskapet, så lag gjerne en stor porsjon når du første er i gang.

Hjemmelaget tomatsalsa

Salsaen vår smaker herlig av tomater, koriander, hvitløk, chili og lime og er det naturlige tilbehøret til meksikansk mat som taco, men smaker også nydelig til grillmat og som pølsetopping.

Mangosalsa tilfører deilig friskhet og sødme

Denne mangosalsaen smaker friskt og eksotisk og passer godt for de som vil variere tacoen litt.

Hemmeligheten i taco-krydderet

Nesten 30% er bekymret for saltinnholdet i Tacokrydderet, men bare 10 % lager det selv. Det finnes mange gode oppskrifter på taco-krydder, men her er vår favoritt. Taco-krydder kan du lett lage selv , og det er spisskummen som gir den mest karakteristiske smaken. Dersom du ønsker å blande krydderet selv er det greit å lage en større porsjon som oppbevares i tett boks eller glass til neste tacomåltid.

[i] Landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Kantar på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i november 2020.