14.09.2020 06:00:00 av Gerd Byermoen, Kommunikasjonssjef

Vi spiser bare halvparten så mye løk som i andre land

Nordmenn spiser i snitt litt over 6 kg hver pr. år. Det er veldig lite i forhold til resten av verden. Løken er rimelig, smakfull og godt egnet å dyrke i Norge, så her har vi noe å lære av andre.

- I 2019 spiste vi 6,2 kg. løk pr. person i Norge, og vi har hatt en gjennomsnittlig økning i forbruk på 3 % pr. år de siste 10 årene. På verdensbasis ble det konsumert 11,9 kg. løk pr. innbygger i 2017. Vi spiser altså omtrent halvparten av det som er gjennomsnitt i verden, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

En landsrepresentativ undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt i januar 2020 viser 2 av 10 spiser vanlig gul løk daglig, mens 6 av 10 spiser løk minst en gang i uken. Svært mange oppgir at årsaken til at de ikke bruker løk oftere er at løk ikke inngår i oppskriften de bruker. På denne tiden av året er løken fersk og fin, og jeg vil absolutt anbefale å ta den i bruk - både til hverdags og til fest.

Ethvert godt måltid starter med en løk

- Rå løk kan smake skarpt og litt syrlig, mens varmebehandlet løk får en søtlig, mild smak. Løk er en god start for alle sauser, supper og gryter. Den virker som en smaksforsterker, og setter god smak til nesten alle typer retter, sier Gerd Byermoen. 

Høstfavoritter til inspirasjon:

-       Løkpai  er nydelig til kveldskos

-       Fransk løksuppe – varmer godt en kjølig høstdag

-       Rødløk og mangosalat – er en frisk vri tilbehøret

-       Løksyltetøy er perfekt til osten

-       Karamellisert løk – tar tid å lage men kan toppe enhver middag

 

Løk er godt egnet å dyrke i Norge

Vanligvis dyrkes mesteparten av den løken vi spiser i Norge her i landet. 2019 var et unntaksår, men 2020 ser ut til å bli et godt løk-år. Da antar vi at vi kan produsere omtrent 70 % av løken vi bruker lokalt. 

Løk gir mange helsegevinster på kjøpet.

I tillegg til den gode smaken får du mange helsegevinster på kjøpet. Løk inneholder forskjellige typer antioksidanter. Antioksidanter er med på å styrke kroppens forsvar mot oksidativt stress, slik som stress, sollys, forurensning og ulike infeksjoner.

Løk har lavt kaloriinnhold, men et høyt innhold av kostfiber. Kostfiberet bidrar å regulere tarmen din i tillegg til å holde deg mett etter et måltid. Her er det ingen begrensinger, spis så mye du orker.

Løk er bra for både kroppen, kloden og lommeboken.