Vitamin K i frukt og grønnsaker

Derfor er vitamin K viktig

Vitamin K er et fettløselig vitamin som svært få har kjennskap til. Det er ikke så rart, de aller fleste får i seg nok vitamin K. Mangel kan likevel forekomme og hyppig neseblødning er et av de vanligste symptomene.

Kilder til vitamin K

De største og viktigste kildene til vitamin K i kostholdet er mørkegrønne grønnsaker som spinat, kål, brokkoli og rosenkål. Vitamin K fra planter finnes som vitamin K1 (fyllokinon).

Bakteriene i tarmen har mange viktige funksjoner og produksjonen av vitamin K er en av dem. Vitamin K2 (menakinon) lages av bakterier i tarmen hos mennesker og dyr, og er spesielt viktig for benstrukturen. Vitamin K2 finnes også i fermentert og modnet mat som yoghurt og modne oster, eggeplomme, klippfisk, kyllinglever og i gjærede soyabønner (japansk natto).

 

Stopper blødninger og styrker skjelettet

Vitamin K1 bidrar til at blodet koagulerer ved blødninger. Koagulering av blod er prosessen der blod klumper seg, noe som er livsviktig for å kunne begrense og stoppe blødninger.

Vitamin K2 er viktig for å gjøre bein hardt, ved at det bidrar til å binde kalsium til beinvevet.

 

Ofte neseblod og dårlig sårheling?

Vanlige symptomer på mangel av vitamin K er hyppig neseblødning og dårlig sårheling. Om du mistenker at du har en mangelsykdom, bør du forhøre deg med legen din og få tatt en blodprøve for å sjekke status. Det kan også være andre årsaker til hyppig neseblødning og at sårene gror dårlig, så det er viktig å undersøke dette.

 

Antibiotikabehandling og nedsatt fettopptak kan gi mangel

Langvarig antibiotikabehandling kan svekke tarmbakterienes produksjon av vitaminet. Vitamin K er et såkalt fettløselig vitamin, noe som vil si at man trenger fett for å ta det opp. Ved tilstander der man har et dårlig opptak av fett eller ved et svært lavt fettinntak kan man risikere mangel.

Siden vitaminet kan produseres av tarmbakteriene våre er mangel sjeldent, men det betyr ikke at det ikke er nødvendig å få i seg vitaminet gjennom kostholdet. Det er forskjell på det å ha mangel og å ha et optimalt inntak. Dessverre er det ingen egne norske anbefalinger for inntak av vitamin K, og vi har heller ingen norske oversikter som viser innhold i matvarer.

 

Inkluder mørkegrønne grønnsaker i kostholdet

Omtrentlig mengde mørkegrønne grønnsaker for å få i seg nok vitamin K blir vanskelig å anbefale siden det ikke finnes norske anbefalinger, men å inkludere mørkegrønne grønnsaker som en av sine «5 om dagen», noen ganger i uken, er et godt råd. På kjøpet får man også andre nyttige næringsstoffer. Brokkoli og spinat er for eksempel også gode kilder til folat, som er et B-vitamin. 

 

Tar du blodfortynnende medisiner?

Personer som bruker Marevan (warfarin) skal være forsiktige med å få i seg store mengder vitamin K (både gjennom tilskudd og gjennom maten) da dette kan hindre medisinens virkning. Om dette gjelder deg bør du forhøre deg med legen din om hvordan du bør tilpasse inntaket av vitamin K.